Arhiv za kategorijo ‘ideje’

Hervis in Forma F+ - preveč podobna grafična rešitev?

Tuesday, December 1st, 2009

Seveda se lahko zgodi, da več kreativcev pride do enake oziroma zelo podobne rešitve. Še posebej, če so v naročnikovem briefu podana podobna izhodišča. K stvari:

Pred kakim letom smo kreirali ime ter celostno grafično podobo nove športne trgovine Forma F+ . Potekala je velika oglasna akcija, tako z billboardi kot s celostranskimi tiskanimi oglasi, radijskimi oglasi, TV telopom …  Opremili smo trgovino - grafični elementi si sledijo vzdolž celotne dolžine table na fasadi, grafične elemente pa konstantno uporabljamo pri komunikaciji tako v tiskanih materialih, kot na spletu (www.fplus.si)Formin logo in grafični elementi:

Print

Oglas:

01-forma-oglas

TV telop, (ki se kot vhodna špica vrti tudi ves čas na Formini fplus.tv  >>)

Te dni pa so Ljubljano preplavili citylighti in oglasi z zelo podobno grafično rešitvijo športne trgovine Hervis:

citylight-hervis

Tiskani oglas z naslovnice Večera, prejšnji teden:

vecer

Za povrh se tudi na televiziji vrti telop, kjer se grafični elementi prikazujeo v podobnem stilu kot v našem telopu …

Vidi še kdo kakšno podobnost?

Je preveč podobno?

Zamenljivo podobno?

Popolna preobrazba lokala in nagradno vprašanje

Thursday, November 19th, 2009

Tudi v času,  ko je lokal zaprt zaradi popolne prenove in spremembe programa, se že lahko prične gradnja nove blagovne znamke.

Pritegnimo pozornost  (in odženimo staro identiteto lokala) in za komunikacijo uporabimo okna, vrata in druge zunanje površine.  Opremimo jih z duhovitimi teaserji, ki pri mimoidočih pritegnejo pozornost, vzbudijo radovednost in zavihajo kotičke ust navzgor.

Te dni pripravljamo launch nove blagovne znamke.  Lokal, kjer poteka popolna preobrazba, smo opremili takole:

nalepka_okno_mala2

in takole:

nalepka_vrata_mala1

In katera jed bo glavna specialiteta tega lokala?

Kdor prvi ugane, prejme VIP vabilo na  pokušino!

Recept za odlično majonezo š šparglji in s tartufi!

Thursday, October 15th, 2009

Recept za odlično majonezo s tartufi oziroma majonezo s šparglji poznajo v Tini. Tam tudi zelo dobro vedo, da se ne jem le z usti, temveč tudi z očmi.

Zato je embalaža še kako pomebna. Še posebno pozornost pri oblikovanju pa si zasluži nov, odličen, bio,  izviren proizvod, kot sta BIO MAJONEZA S TARTUFI in BIO MAJONEZA S ŠPARGLJI. Če želiš izstopati, moraš biti drugačen. Zato smo zasnovali svež in drugačen design embalažne enote. Presodite: 

majoneze-tina-prostorska-slika-bio-31

Kako v najkrajšem času povedati vse? Kampanja Berlitz, jesen 09

Friday, September 11th, 2009

Vse bolj in bolj smo kreativni.  Posebej pri učinkoviti izrabi televizijskega časa ali kako v čim manj sekundah povedati vse?  V nekaj besedah, ki pritegnejo pozornost in odražajo filozofijo blagovne znamke.  In ker so najbolj genialne ideje tudi najbolj preproste,  se je bistvo sporočila jezikovne šole Berlitz duhovito odslikalo skozi dva stavka, ki si sledita en za drugim - in v bistvu povesta vse:

Danes slovensko.

Tomorrow English.

Berlitz. Najučinkovitejša pot do znanja tujih jezikov.

Manj časa in sredstev = več kreativnosti

Tuesday, September 1st, 2009

Naloga tedna:  iz POS letaka narediti oglasek za programsko knjižico WEEKEND MEDIA festivala. Časa, sredstev in fotomateriala je malo.  Treba je torej uporabiti elemente prodajnega plakata in jih le nadgraditi s primernim tekstom. In ne pozabite:  gre za objavo na srečanju marketinških in medijskih specialistov Hrvaške in  JV Evropske regije!  

 Rešitev je -  duhovit headline!     

oglas-t5m-210x250-slo

Kaj menite, nam je uspelo?

Ali šola ubija kreativnost?

Thursday, May 7th, 2009

Malček v vrtcu riše.

“Kaj pa rišeš?”, ga vpraša vzgojiteljica.

“Dva medvedka”, pove mali:

spredaj-copy2

Vzgojiteljica nadaljuje:  “Vidim, vidim. Ampak, ali se ti ne zdi, da medvedkoma nekaj manjka?”

(more…)

Podobne ideje, drugič

Tuesday, April 7th, 2009

Nekje sem pred dnevi prebrala, da živimo v časih,  ko na svetu vsako minuto pet ljudi pride na enako idejo. Ideja sicer ni vse,  štejejo pravzaprav le  tiste, ki  se tudi udejanijo - pa vseeno se mi je porodilo vprašanje, kako pravzaprav preveriti, da ni tvoje kreativne rešitve nekoč že našel kdo drug?

Primer, tokrat lanski nagrajenec na SOFu:

“Poli narezek”, Zlata nagrada: celostna oglaševalska akcija, SOF 2008 in Velika nagrada SOF 2008, Futura DDB, vir: SOF

untitled-1-copy

in

“Ready-sliced sausage”, Epica, finalisti 2007, srebrna nagrada (Goss/ Onsalakorv, “Ready-sliced sausage” Campaign POSTER SILVER)  Vir:  Epica

01_04443_001_onsala_the_sliced_poster


Le kako se to lahko zgodi?

Agencije uporabljamo briefe.  Z enakimi rubrikami. Idealno je, da so kratki in natančni. In bolj ko so natančno podana izhodišča in opredeljeni komunikacijski cilji, bolj točno ko vemo,  kaj in komu moramo povedati, bolj je verjetno, da bomo prišli do podobnih zamisli.

In ja, zgodilo se je tudi nam:

Pred časom smo za družbo za upravljanje Medvešek Pušnik zasnovali majhno zloženko z osnovnimi nasveti za investiranje, nekakšno prvo pomoč za plovbo po razburkanem fiančnem morju.  Ker je bil slogan družbe že leta in leta “Prava smer”, se nam je za našo zloženko  “Prva pomoč”, kar sam od sebe ponudil še boljši naslov, besedna igra, skovana iz slogana in vsebine - in sicer:  “Prava pomoč”.

Zloženka je šla v tisk, vse kul,  dokler ni nekdo rekel: “Ampak, a nisem včeraj videl ene reklame z enakim sloganom?”

ALARM! Rdeča luč v tiskarno! Brskat po internetu in res - hvala bogu, še pravočasno - najdemo oglasna sporočila druge družbe z enakim sloganom “Prava pomoč”.

Na srečo smo lahko pravočasno ukrepali ter zloženke nemudoma preimenovali.

Pa 100% nismo plonkali  - ampak, le kdo bi nam verjel?

Ali se da preveriti?

Ne povsem. Vsekakor  je treba najprej izdatno poguglati. Če gre npr. za ime, prečekirati v registru blagovnih znamk,  pri registratorjih domen, v imeniku registriranih podjetij.  Prepričan si pravzaprav lahko šele, ko gre znamka v postopku registracije skozi preskus in ko izdajo listino o znamki, pa še to pomeni le, da si ti registriral to ime in ne pomeni, da si ga ni nekdo izmislil že pred tabo.  A pri blagovnih znamkah šteje kdo je prvi in še to - kdor znamko uporablja. Kajti, če si lastnik registrirane blagovne znamke, pa je ne uporabljaš, le ta lahko preneha veljati. Enako velja za druge ideje, za slogane in oblikovne rešitve. Tudi če dva kreativca prideta na enako idejo, “zmaga” tisti, ki je idejo prej realiziral / objavil / registriral. Biti drugi pač ni združljivo z biti izviren.

So ljudje, ki vozijo ….

Tuesday, March 10th, 2009

Renault te dni nagovarja v svojih oglasnih sporočilih s headlineom:

“So ljudje, ki vozijo Renault.

In so ljudje, ki ga še bodo.”

In kaj naj odgovori na to Toyota, ki slovi po tem, da ima najbolj zveste privržence?

Predlog se ponuja kar sam:

“So ljudje, ki so vozili druge avtomobile.

In zdaj vozijo Toyoto.”

Toyota, za vedno!