Arhiv za kategorijo ‘rekreativno’

Oglaševanje: How TV advertisting ruined your life …

Monday, March 21st, 2011

Oglaševanje? Tokrat mali “pljunek v lastno skledo” in simpatična kritika - uživajte :)

Je oblikovanje umetnost?

Thursday, January 21st, 2010

Je oblikovanje umetnost? Poglejmo ….

Definicija umetnosti po wikipediji: “Umetnost je po navadi opredeljena kot skupek vseh dejavnosti človeka, ki niso neposredno povezane s preživetjem in razmnoževanjem in jih ne opredelimo kot znanost. Preko umetniških del človek po navadi izraža svoja čustva in svoje dojemanje okolice, odnos do sveta.”

Kar žal pomeni, da oblikovanje ni umetnost. Kljub temu, da je podobno. Tako pri dizajnerju kot pri umetniku, se kreativni proces prične z idejo, ki jo nato pretvorita v sredstvo vizualne komunikacije. Dizajner mora pri tem slediti željam naročnika,  umetnik pa sledi samo sebi.  Morda je edina razlika med oblikovanjem in umetniškim ustvarjanjem ravno v tem, da oblikovalec oblikuje za trg, pri umetniški stvaritvi pa je čisto vseeno, ali bo komu všeč ali ne ;-)

Po tej strogi definiciji tudi recimo freske v cerkvah, ki jih smatrajo kot umetniško delo, to niso, saj so bile narejene po naročilu .)

Zato sama raje verjamem, da ta definicija jemlje reči preozko in da tudi v oblikovanju nastajao presežna dela, bi jim lahko upravičeno rekli umetnost. Museum of modern art (MOMA) to potrjuje …

V resnici pa se v današnjih dneh mnogokrat zdi, da je postala največja umetnost: “Kako prodati svoje delo?”

;-)

Nataša

PS.: Kaj pa vi pravite? Je oblikovanje res le obrt? So nadpovprečni designerji le odlični obrtniki?

Ne dražite dizajnerjev!

Friday, December 18th, 2009

Česa oblikovalci res ne marajo slišat?

Kaj je najhuje, kar lahko rečeš dizajnerju?

1. Ej, do jutri popoldne moraš naredit oglas, res mora zažigat, headline ti povem kasneje, tekst in slike pridejo jutri - a ne bi ti kar začel z oblikovanjem?

2. Ti kar oblikuj, bomo že potem spreminjali

3. Ej, na tej zgodbi smo delali celo leto, res se mudi s prezentacijo! Imaš dve urici, da to postaviš?

4. Ali ne moreš povečat te fotke? Samo tekst malo stisni. / Ali ne moreš dati več prostora za moj tekst? Samo sliko zmanjšaj.

5. Ali lahko samo še stisneš tale polstranski oglas na stran, ki si jo ravno oblikoval?

6. Ne vem, tale tvoj design mi ni všeč. Ne, ne morem povedat zakaj. Ti bom poslal par designov, ki so mi všeč.

7. Je, tole je fajn, samo zamenjat je treba par reči - tipografijo, slike, logo, barve, format …

8. A lahko logo še malo povečaš? Tule imate še dosti belega prostora!

9. Osnutek sem ga včeraj pokazal tajnici in ženi … pa ženi ni bil všeč.

10. Daj naredi mi en logo na hitro - tak, eleganten, samo stiliziran, da vse pove, v par črtah, to ti bo vzelo 5 minut, ne moreš mi tega zaračunat ….

Vabim vas, da skupaj dopolnimo lestvico in najdemo najhujši stavek!

Če vas zanima, kaj se zgodi, ko ima dizajner dovolj - kliknite tule:

Manj časa in sredstev = več kreativnosti

Tuesday, September 1st, 2009

Naloga tedna:  iz POS letaka narediti oglasek za programsko knjižico WEEKEND MEDIA festivala. Časa, sredstev in fotomateriala je malo.  Treba je torej uporabiti elemente prodajnega plakata in jih le nadgraditi s primernim tekstom. In ne pozabite:  gre za objavo na srečanju marketinških in medijskih specialistov Hrvaške in  JV Evropske regije!  

 Rešitev je -  duhovit headline!     

oglas-t5m-210x250-slo

Kaj menite, nam je uspelo?

Uživate v nategovanju?

Thursday, June 4th, 2009

Dvomim, da je veliko takih, ki so radi nategnjeni.  Na suho. V smislu lažnivih obljub, seveda.  A zavajujoča oglasna sporočila nas kljub temu še kar naprej kar naprej skušajo potegniti za nos. Žal se ne zavedajo, da si s tem delajo slabo uslugo, koristi pa so lahko le kratkoročne. Kremo proti celulitu, ki v reklami obljublja 99% izboljšanje po petih dneh, boš kupil pač le enkrat, takoj ko  boš ugotovil, da to nikakor ne drži …

Ja, ta blog je  tu zato, ker sem se danes,  kljub poznavanju tržnih mehanizmov in oglaševalskih pristopov, tudi sama dala zavesti :)

(more…)

Plavanje z morskim psom v Sečovljah, bombastična toča v Ljubljani …

Monday, May 25th, 2009

Res so čudni časi, polni presenečenj. Ne le globalna finančna kriza, ampak tudi naravni pojavi v zadnjih dneh:

1) V sečoveljskem zalivu smo plavali z morskim psom. In s tem ne mislim našega domačega vipeta, ki se je skupaj z nami kopal v prijetni, na 21 stopinj ogreti morski vodi, temveč konkretno morsko psino, ki je svojo veliko trikotno črno plavut kar štirikrat pokazal iz vode v lepi, grozljivo ravni in hitri linji. Gibanje je bilo tako zelo drugačno, da nam je bilo v hipu jasno, da to nikakor ni delfin. Opazovanje smo nadaljevali z mehimi koleni in s trdnim krovom pod nogami. Zanimivo doživetje - ampak zakaj ravno na začetku kopalne sezone?

(more…)

Podobne ideje, drugič

Tuesday, April 7th, 2009

Nekje sem pred dnevi prebrala, da živimo v časih,  ko na svetu vsako minuto pet ljudi pride na enako idejo. Ideja sicer ni vse,  štejejo pravzaprav le  tiste, ki  se tudi udejanijo - pa vseeno se mi je porodilo vprašanje, kako pravzaprav preveriti, da ni tvoje kreativne rešitve nekoč že našel kdo drug?

Primer, tokrat lanski nagrajenec na SOFu:

“Poli narezek”, Zlata nagrada: celostna oglaševalska akcija, SOF 2008 in Velika nagrada SOF 2008, Futura DDB, vir: SOF

untitled-1-copy

in

“Ready-sliced sausage”, Epica, finalisti 2007, srebrna nagrada (Goss/ Onsalakorv, “Ready-sliced sausage” Campaign POSTER SILVER)  Vir:  Epica

01_04443_001_onsala_the_sliced_poster


Le kako se to lahko zgodi?

Agencije uporabljamo briefe.  Z enakimi rubrikami. Idealno je, da so kratki in natančni. In bolj ko so natančno podana izhodišča in opredeljeni komunikacijski cilji, bolj točno ko vemo,  kaj in komu moramo povedati, bolj je verjetno, da bomo prišli do podobnih zamisli.

In ja, zgodilo se je tudi nam:

Pred časom smo za družbo za upravljanje Medvešek Pušnik zasnovali majhno zloženko z osnovnimi nasveti za investiranje, nekakšno prvo pomoč za plovbo po razburkanem fiančnem morju.  Ker je bil slogan družbe že leta in leta “Prava smer”, se nam je za našo zloženko  “Prva pomoč”, kar sam od sebe ponudil še boljši naslov, besedna igra, skovana iz slogana in vsebine - in sicer:  “Prava pomoč”.

Zloženka je šla v tisk, vse kul,  dokler ni nekdo rekel: “Ampak, a nisem včeraj videl ene reklame z enakim sloganom?”

ALARM! Rdeča luč v tiskarno! Brskat po internetu in res - hvala bogu, še pravočasno - najdemo oglasna sporočila druge družbe z enakim sloganom “Prava pomoč”.

Na srečo smo lahko pravočasno ukrepali ter zloženke nemudoma preimenovali.

Pa 100% nismo plonkali  - ampak, le kdo bi nam verjel?

Ali se da preveriti?

Ne povsem. Vsekakor  je treba najprej izdatno poguglati. Če gre npr. za ime, prečekirati v registru blagovnih znamk,  pri registratorjih domen, v imeniku registriranih podjetij.  Prepričan si pravzaprav lahko šele, ko gre znamka v postopku registracije skozi preskus in ko izdajo listino o znamki, pa še to pomeni le, da si ti registriral to ime in ne pomeni, da si ga ni nekdo izmislil že pred tabo.  A pri blagovnih znamkah šteje kdo je prvi in še to - kdor znamko uporablja. Kajti, če si lastnik registrirane blagovne znamke, pa je ne uporabljaš, le ta lahko preneha veljati. Enako velja za druge ideje, za slogane in oblikovne rešitve. Tudi če dva kreativca prideta na enako idejo, “zmaga” tisti, ki je idejo prej realiziral / objavil / registriral. Biti drugi pač ni združljivo z biti izviren.

Brez komentarja

Monday, March 30th, 2009

Kampanja:  Special Forces Recruitment, Agencija: Leo Burnett, Naročnik: US Army, Nagrada: Cannes Short List, Leto 2004 (vir: Taschen)

untitled

Kampanja: “Plezalna stena”, Agencija: Pristop, Naročnik: Ministrstvo za obrambo RS, Nagrada: Velika nagrada in Zlato priznanje SOF 09 (inovativne oblike komunciranja)

c11003

(vir: SOF)